Er Danmark et godt land for iværksættere? Spørgsmålet bliver ofte diskuteret af politikere og erhvervsfolk, og der synes ikke at være enighed om svaret. Nogle mener at rigide regler og høj virksomhedsskat får håbefulde iværksættere til at kaste håndklædet i ringen allerede inden kampen er begyndt, mens andre peger på at Danmark qua sin højtuddannede befolkning er et oplagt land at drive virksomhed i.
Til sidstnævnte hører bl.a. den danske iværksætter og millionær, Henrik Lind, der startede el- og gashandelsvirksomheden Danske Commodities i 2004. For Henrik Lind har hjembyen Aarhus altid været det bedste udgangspunkt for at drive forretning. Her – centralt i Nordeuropa – finder man dygtige kandidater til alle slags stillinger, og den danske arbejdsmoral er tillige helt i top.
Gode råd til iværksættere
Overvejer du at blive iværksætter? For de fleste iværksættere ligger der mange udfordringer forude, og det er et hårdt arbejde at komme til tops med en ny idé. Nogle bliver iværksættere ved et tilfælde – simpelthen fordi de får en brandgod idé, mens andre altid har vidst, at de gerne ville starte noget op selv.
Et godt forslag til kommende iværksættere kommer fra Jakob Jønck, som bl.a. har stået bag fitness-app’en Endomondo. Forslaget går ganske enkelt ud på at skabe et produkt, som du selv står og mangler. Det lyder indlysende, men det giver faktisk rigtig god mening.
Du kan hurtigt bruge mange ressourcer på at overveje hvad forskellige målgrupper er interesseret i, og hvad du kan sælge til dem. Fokuserer du på dig selv som forbruger, er der i hvert fald én der kan bruge produktet. Og er der én, er der måske også 100, 1.000 eller en million. Du kan læse mere om forskellige danske iværksættere og erhvervspersoner her.
Vedholdenhed over tid
En anden kendt iværksætter er Johan Bülow – ham med lakridsen. Johan Bülow vidste allerede fra en tidlig alder, at han ønskede at starte noget op fra bunden. En forretning, som skulle udvikle sig og blive stor. I lang tid vidste han bare ikke, hvad produktet skulle være. Da Johan Bülow endelig fik idéen til at lave gourmetlakrids, vidste han intet om, hvordan man laver lakrids.
I eksemplet med Johan Bülow kommer vedholdenheden ind i billedet. Bülow købte forskellige ingredienser til at lave lakrids, og begyndte at eksperimentere i moderens køkken på Bornholm. Produktet blev bare ikke særlig godt. Gang på gang måtte han smide den klistrede masse i skraldespanden, inden det til sidst – efter flere måneder – lykkedes.
Kend dine svagheder
Når du skal starte en virksomhed, er det vigtigt at du kender dine styrker, men nok så vigtigt: Du skal kende dine svagheder. Du skal vide, hvor du har brug for andre. Nogle er gode til idéudvikling, nogle er gode til at sælge idéen til andre. Nogle er gode til at tænke abstrakt, mens andre er mere konkrete. Har du set Løvens Hule har du nok allerede oplevet, at flere af dommerne lægger vægt på, at en god startup starter med et godt hold. Sådan forholder det sig også i virkeligheden.
Mange af de bedste iværksætterier er opstået på baggrund af et samarbejde. Flere hjerner tænker bedre end én, og forskellige personlighedstyper kan hjælpe forskellige steder i processen. Det gode råd er derfor at alliere sig med en eller flere andre, hvis du gerne vil have succes – og altså helst personer, som ikke ligner dig selv alt for meget.